Geplaatst in Kanker

Het is bijna klaar….

FB_IMG_1489851068204

Morgen mag ik me voor het eerst sinds 1 jaar en 2 maanden weer de trotse bezitster noemen van twee hele nieuwe en vooral complete borsten….

Langzaam maar zeker beginnen de zenuwen nu wel te komen. Het één na laatste stukje gaat morgenochtend vroeg plaatsvinden…. Wat was het vorig jaar januari moeilijk om afscheid te nemen van een stukje van mezelf. Inmiddels miste ik mijn schildklier al. En al mijn lymfeklieren aan de rechterkant van mijn hals. Maar mijn borsten laten amputeren was toch wel een dingetje…. Ik weet, dat toen ik de knoop had doorgehakt, ik het woord amputatie niet kon uitspreken. Laat staan erbij stil staan. Heftig was het…. Heel heftig…. Mijn lieve vriendin, Mirjam, heeft alleen maar op me in zitten praten, terwijl we op de chirurg wachtten. Want ik wilde weg! Wat een idiote beslissing had ik genomen, vond ik op dat moment… Mijn broertje en mijn moeder waren er toen ik wakker werd. En mijn lieve vriendin, Elly.

Ik weet, dat er zo’n onnoemelijk verdriet bij me naar boven kwam op dat moment. En ik wilde het zien. Nu!! Nog compleet van de wereld van een operatie, die ruim een werkdag duurde. Van de wereld, omdat ik volledig volgepompt was met medicijnen. Uiteraard waren mijn borsten afgeplakt met verbandgaas en kon ik het niet zien. Ik kon mijn hoofd nauwelijks omhoog krijgen. Laat staan kijken hoe het eruit zag… Ik kon alleen huilen en vragen of het gebeurd was. En ja, het was klaar…. Later bleek, dat ik de beste beslissing ooit had genomen. De tumor, die ze vonden, zat op een plek, die ze nooit hadden gevonden op wat voor scan of  wat voor apparaat dan ook. En geloof me: ik heb alle apparaten in het Daniel den Hoed wel van dichtbij gezien.

Ik riep al langer: “Haal ze er maar af”. Na een voorstadium borstkanker en een borstbesparende operatie aan mijn ene borst, werden de onderzoeken aan mijn beide borsten langzaam maar zeker martelingen. Verdovingen, die niet werkten bij puncties veroorzaakten trauma’s, die misschien wel nooit meer te helen zijn….. Het steeds weer wachten op de uitslagen, zo’n onnoemelijke spanning iedere keer weer… De angst om te horen wat er nu weer uit zou komen…. Het weer moeten vertellen tegen mijn kleine mannetje, dat mamma nog even verder moest met onderzoeken en operaties…. Ja, ik weet het, lieverd. De kanker zou weg zijn, maar ze hebben weer iets gevonden…. Allemaal dingen, waar ik zo klaar mee was…..

En mijn gevoel bleef gillen, dat ik die heftige laatste stap moest nemen. Dwars tegen alle adviezen van het ziekenhuis in. Bestralingen waren de oplossing! Nee, die wilde ik niet. Maar het is wel verstandig, werd er gezegd. Ik wilde het gewoon pertinent niet!!! We opereren niet aan gezonde borsten, werd er gezegd. Die “gezonde” borst bleek het meest ziek te zijn van allebei… Dat bleek bij de laatste punctie: kankercellen…. Alweer…. Deze keer borstkanker. Houdt het dan nooit op? De knoop werd doorgehakt, mijn borsten werden geamputeerd met een directe reconstructie door middel van mijn rugspieren. En grote en heftige operatie. Met veel gevolgen daarna.

Ik heb getwijfeld om deze blog te schrijven, want het gaat tenslotte over iets heel persoonlijks. Maar waarom zou ik wel over mijn schildklierkanker schrijven en niet over mijn borstkanker? Daar is hij dus: de blog over het cirkeltje wat rond is morgen: ik krijg nieuwe tepels…. En ook al ben ik inmiddels gewend aan hoe mijn borsten er nu uit zien en ook al zie ik er tegenop, ik vind het ook wel fijn, dat er bijna een afronding is van alle ellende… Hopelijk is dit eindelijk eens het lichtje aan het einde van de tunnel. En laten we hopen, dat het geen trein is…. 😉

9 gedachten over “Het is bijna klaar….

  1. Oef, wat een ‘verhaal’ Angélika. Jeetje.
    Nou.. ik kan er niet zo veel op zeggen behalve dat ik hoop dat je je heel snel weer beter en sterker gaat voelen. Hang in there honey.

    Like

  2. Angélika, wat ben jij een bijzonder en krachtig persoon. Dapper dat je deze momenten met ons deelt. Het zorgt voor nog meer begrip en ook herkenning. Ik wens jou alle gezondheid toe. Liefs Tanja

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s