Geplaatst in Geen categorie

Wir haben es nicht gewusst….

auschwitz-2205225_1280

Wir haben es nicht gewusst…. Wij wisten het niet. Die zin houdt me al dagen bezig. Zeker na het zien van weer een aantal documentaires eerder deze week….

In 茅茅n van die documentaires wordt door de commentator opgemerkt, dat het bijna onmogelijk moet zijn geweest, dat mensen, die rondom de concentratiekampen woonden, niets gemerkt zouden hebben. De constante rook van de ovens en voornamelijk de stank daarvan, moet ze zijn opgevallen, zo beweert hij. En juist dat houd me nu zo bezig. Want hebben die mensen werkelijk de andere kant op gekeken? Of is de werkelijkheid van dit alles zo onbevattelijk, dat men er nooit van hun leven aan heeft gedacht, dat dit een mogelijkheid zou zijn?

Wat me ook nog steeds een raadsel is, hoeveel documentaires ik ook zie van deze gruwelijkheden, is dat er zoveel mensen mee zijn gegaan in het verhaal van die Endl枚sung…. Hoe is het mogelijk, dat je als weldenkend (en vooral v贸elend) mens zo ver kunt gaan? Z贸 ver, dat een mensenleven niet meer telt. Dat een baby een gevaar lijkt voor je toekomst…. Dat mensen respectloos behandeld mogen worden?? Sterker nog: dat je jezelf als held mag beschouwen als je verantwoordelijk bent voor de dood van die mensen?

Ik herinner me, dat mijn leraar Duits op de middelbare school ooit zei, dat hij het nut van de dienstplicht en van oorlog niet zag. “Want…”, zo legde hij uit: “Diezelfde persoon, die je als de vijand ziet en vermoord moet worden, kan in een andere situatie een vriend van je zijn… Iemand, waarmee je een biertje drinkt op vakantie” En hij heeft gelijk! Het is allemaal zo zinloos… Elkaar vermoorden uit wiens naam dan ook…

Waarom ik dit soort dingen kijk, zal je je dan misschien afvragen?? Ik vraag mezelf dat ook wel eens af, 聽als de tranen over mijn wangen rollen over zoveel verschrikkelijk leed en van verbijsterd ongeloof… Ik denk, omdat ik dingen wil doorgronden…. Begrijpen waarom mensen denken wat ze denken en doen wat ze doen… Begrijpen waarom dingen gebeuren… Ik wil in de gedachten van die ander kruipen, zodat ik kan zien wat zij zien… Of denken… Als we dat toch ooit eens zouden leren, misschien kunnen we dan dingen v贸贸r zijn… Of is dat een utopie? Een onmogelijke werkelijkheid?

Ik geloof, dat doorslaan naar welke kant dan ook, een gevaarlijke situatie kan opleveren… Ik probeer dan ook altijd een gulden middenweg te vinden… Mijn Spirituele Praktijk opgezet, maar wel met beide benen op de grond. De reguliere geneeskunde volgen, maar de alternatieve route ook in het oog houden. Dingen kunnen naast elkaar bestaan. En door die balans kunnen ze elkaar 聽prachtig versterken… 聽Ik heb door de jaren heen heel veel geleerd en gelezen en haal daar zoveel mogelijk mijn eigen dingen uit… Dingen waar ik iets mee kan.

En wat die mensen betreft, die zeggen het niet geweten te hebben… Ik geloof met heel mijn hart, dat sommige dingen z贸 gruwelijk zijn, dat je ze niet wilt weten. Simpelweg, omdat je ze niet kunt bevatten… En gelukkig onderscheidt ons d谩t van de mensen, die denken, dat andere mensen de dood injagen, de oplossing is, het antwoord op hun eigen problemen… Of die van een “club”, die ze aanhangen…

2 gedachten over “Wir haben es nicht gewusst….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s