Geplaatst in Reizen, rusland, Werk

Bezoek aan Rusland…

20170418_102054

Daar staat hij dan… Mijn versleten handbagage koffer, die altijd mee ging op mijn reizen naar Rusland. Volkomen verstoft en versleten, ligt hij al jaren vergeten onder mijn bed. Maar het is tijd om op te ruimen. En dus ook om afscheid te nemen van versleten spullen. Grappig, dat het toch wel weer veel herinneringen oproept….

Voor de Perestrojka – de hervormingen van Gorbatsjov – zag de Sovjet Unie er een heel stuk anders uit dan nu. Perestrojka betekent letterlijk: verbouwing…. Gorbatsjov heeft veel veranderd. En voor veel mensen, zowel in Rusland als daarbuiten, heeft dit grote gevolgen gehad. Voor deze ommekeer ben ik in St. Petersburg (ofwel Leningrad, zoals het toen nog heette tot 1991) en Moskou geweest. Een compleet andere wereld, waar het gevoel, dat je overal in de gaten gehouden werd, overheerste. Er was weinig voedsel (althans voor ons toeristen). Voor de gein telden we de doperwtjes op ons bord. We waren zรณ uitgeteld. Hooguit een stuk of 10 kreeg je er. Verder waren er zowel Roebel bars als Valuta bars. In de eerste was alles te betalen in Russische Roebels. Daar vroeg je wat er die avond beschikbaar was. Spotgoedkoop en wodka was er altijd wel… In de tweede bar kon je alles krijgen. Tegen harde valuta… En dan moesten er vooral veel duiten neergeteld worden, maar dan had je ook wat ๐Ÿ˜‰

moscow-2095985_1280

Ik herinner me de keer, dat we naar het mausoleum op het Rode Plein gingen. Daar lag Lenin opgebaard. Op dat Plein staan afgebakende gebieden. Iedereen moest keurig tussen de lijntjes blijven lopen. En oei, als dat niet gebeurde. Dan werd je door de bewaking (inclusief gevaarlijk uitziende wapens) met barse stem in Russische bewoordingen toegeschreeuwd, dat je terug moest. En geloof me, al verstond ik er geen snars van, het klonk zo intimiderend, dat je van schrik terug sprong tussen de lijntjes… Ieder uur was er wisseling van de wacht. Zoiets als ook op andere plaatsen in de wereld. Alleen dan op een strakke, communistische manier. Met een indrukwekkende, imponerende precisie. Tegenwoordig moet ik wel glimlachen als ik zie, dat iedereen over het hele Plein struint, zonder op de strepen te letten… Toen wij Moskou bezochten (1990 of 1991) was net de eerste McDonald’s daar geopend. En nadat we al heel wat karige maaltijden achter de rug hadden, wilden we dat uiteraard wel eens bekijken. Helaas… geen doorkomen aan. Letterlijk kilometers met wachtenden voor ons. Jammer…

st-petersburg-209948_1280

St. Petersburg was prachtig om te bezoeken. Heel veel historie en vooral het Hermitage vond ik heel indrukwekkend…. In vroegere tijden was dit het Winterpaleis van de tsaren. Dat de tsaren en tsarina’s echte “hoarders” waren, blijkt wel uit het feit, dat ze vanaf eind 1600ย zo’n 3 miljoen objecten hebben verzameld. Daarvan zijn er zo’n 65.000 te zien in de 350 zalen, die het Hermitage rijk is. Van Rembrandts tot oude Russische cultuurobjecten tot archeologische vondsten en oude munten. De meest indrukwekkende verzameling ter wereld… Waarvan een gedeelte tegenwoordig in het Hermitage in Amsterdam te zien is.
russia-708371_1280

Verder heeft Moskou de mooiste metro van de wereld. Compleet met ornamenten plafonds. Echt schitterend! Ik begin inmiddels op een reisgids te lijken, merk ik… Maar echt, het is de moeite waard om er ooit een bezoek te brengen.

Na de val van de muur was alles anders. Mensen moesten wennen aan hun vrijheid en het zelf kunnen en mogen beslissen van dingen. Waar eerst alles door de staat geregeld en bepaald werd, werd nu opeens van mensen verwacht, dat ze zelf gingen nadenken. Dat was ook de reden, dat de Russen, waar wij mee werkten, graag door ons knopen door lieten hakken in plaats van het zelf te (moeten) doen. In de tijden, dat ik erheen ging op zakenreis, was de temperatuur rond de min 20 graden. En eerlijk gezegd, is dat daar over het algemeen goed te doen. Uiteraard kleed je je ook anders. Aangezien er veel bagage kwijt raakte, nam ik altijd alleen mijn handbagage koffer mee. En echt, als mijn moonboots erin zaten, zat hij al bijna vol. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ik leerde door de tijd om steeds beter mijn koffertje in te pakken (kon ik dat nou maar eens met vakantie koffers ;)). Wat me nog glashelder voor ogen staat, is รฉรฉn van de dagen dat ik naar Murmansk vloog. Een flinke reis, die bijna de hele dag duurde. En die ene keer zei de piloot: “Lady and gentlemen, we are approaching Murmansk airport now. The temperature outside is minus 39 degrees” En geloof me: die dagen had ik gewild, dat ik iets meer bij me had dan een jurkje, mijn hakken en mijn moonboots….

5 gedachten over “Bezoek aan Rusland…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s