Geplaatst in Vrienden

Vrienden….

friends-1272735_1280

Het valt me de laatste tijd steeds meer op… Dat gevoel, dat ik vrienden om me heen heb, waar ik me echt bij thuis voel. Vrienden, waarbij ik helemaal mezelf kan en mag zijn. En dat is zo’n heerlijk gevoel….

Mezelf zijn

Ik hoef me niet beter, mooier of gezelliger voor te doen dan ik ben.  Make-up-loos, imperfect, verdrietig of chagrijnig…. Het maakt allemaal niet uit. Er is altijd een luisterend oor, een bakkie koffie of thee en echte aandacht voor elkaar. Als een warm dekentje omsluit het me, zodra ik ze zie… Heerlijk om niks te hoeven. En al lullen we heel wat af met elkaar, ook stiltes zijn niet ongemakkelijk.

Vertrouwd

Vrienden zijn die mensen, die een glimlach op je gezicht kunnen toveren op een moment, waarop je totaal geen reden hebt om te lachen. Die je eigen lied voor je terugzingen als je zelf de woorden bent vergeten. Die vragen hoe het met je gaat en dan ook echt wachten op het antwoord. Die niet van je verwachten, dat je zegt, dat het goed gaat, terwijl je in de put zit. Die het aan je zien zodra je ze aankijkt. En die doorvragen als het nodig is…. Het voelt vertrouwd en veilig.

Oude wijsheid

Een aantal wijsgeren hebben prachtige dingen gezegd over vriendschap, die ook eeuwen later nog de spijker op zijn kop zijn. Zoals bijvoorbeeld Aristoteles eens zei: vriendschap is één ziel in twee lichamen. Zo voelen die vriendschappen tegenwoordig aan. Twee zielen, één gedachte. Grappig, die appjes, waarbij je allebei bovenin je scherm ziet staan: aan het typen… Om vervolgens met precies dezelfde opmerking te komen. “Waarom appen we elkaar eigenlijk nog”, vroeg een vriendin pas. Telephatisch zal het ook vast lukken, denk ik.

Tijd

Maakt de tijd iets uit in vriendschap? In mijn geval niet. Ik heb een vriendin, die ik al een jaartje of 35 ken. Die voelt als thuis. Als een vast onderdeel van mijn leven. Ooit hebben we elkaar een tijd niet gezien. We kregen andere levens en gingen onze eigen gang. Dan staat ze opeens voor mijn deur, omdat er iets heel heftigs in mijn leven was gebeurd. En daar waren ze, die armen, die ik zo had gemist. En de humor, die we delen. De geintjes van jaren geleden, die alleen wij begrijpen…  Door de tijd zijn er hele bijzondere vriendinnen bijgekomen. Eentje is altijd mijn “kleine” zusje geweest. En toen de nood aan de man kwam, werd ze mijn beschermengel. Met haar heb ik ruzie gemaakt, maar dat kwam altijd weer goed. Zoals het bij  echte zussen hoort. Een andere belde ik voor wijze raad. Bijzonder is, dat we nu, zo’n 20 jaar later closer dan ooit zijn. En elkaar nog steeds raad geven. We hebben dezelfde gedachten over het leven. Dat maakt het vertrouwd.

Laat ik ook die vriendin niet vergeten, die ik ook jaren niet had gezien, maar die meteen in de auto sprong toen ik haar belde vanuit het ziekenhuis met heftig nieuws wat mijn leven op z’n kop zette. Ze kwam me halen, troostte me en jarenlang heeft ze me bijgestaan in alle ellende. Zelfs onze kinderen zeggen, dat we zoveel op elkaar lijken. Die oud-collega, die ik weer tegenkwam in mijn werk als Kindercoach. Ik vroeg haar of ze een keer mee kon naar het ziekenhuis. En dat heeft ze jarenlang gedaan. Zij gaf me een schop onder mijn kont als ik het op wilde geven.  Wat een mooie vriendschap hebben wij opgebouwd. Mijn kortste vriendin qua tijd voelt als mijn zus. Dat was vriendschap op het eerste gezicht. Zes jaar geleden, maar het voelt alsof we elkaar al ons hele leven kennen. Altijd is ze er voor me, verzint leuke dingen en helpt me met praktische dingen, maar ook met relativeren. Ze lijkt altijd op het juiste moment even aan te wippen. En onze terror-katten zijn een geliefd onderwerp van gesprek. En dit zijn dan alleen nog maar de prachtige vrouwen, die ik om me heen heb, waar ik zo’n mooie vriendschap mee heb opgebouwd. Die heel diep in mijn hart zitten verankerd.

Andere bijzondere vriendschappen

En wauw! Dan heb ik ook nog vriendinnen waar ik avonden mee kan bomen over het leven. Meiden, waarmee ik naar de bioscoop ga met de kids. Lieverds, die me helpen met rolgordijnen, die scheef zitten en die ik zelf, net na mijn grote operatie, niet meer recht krijg (en zoveel meer) Lotjes, waarmee ik keiharde grappen kan maken. Vriendinnen, die me op weg helpen met dingen waar ik geen verstand van heb. Vrouwen, die lekker voor me koken als ik zelf even nauwelijks uit de voeten kan. Meiden, die in hun drukke leven altijd tijd vinden om even langs te komen om te kijken hoe het met me gaat. Kanjers, die me helpen en op de achtergrond willen blijven. Maar gelukkig altijd aanwezig zijn in mijn leven. Met een appje of verrassing. De lijst blijft maar doorgaan. En man, man, man…. Dan besef ik opeens…. Wat ben ik toch een bofkont….

 

24 gedachten over “Vrienden….

  1. Wat mooi geschreven. Gelukkig heb ik een paar hele lieve vrienden waar ik me altijd goed bij voel. Vrienden waar dat niet bij is kun je geen vrienden noemen naar mijn idee.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s