Geplaatst in Werk

Nieuwe paden banen

do-not-give-up-2015253_1280

Een blog van een week of 4 geleden… Ik twijfelde destijds of ik hem wel moest publiceren. Maar ik denk, dat het goed is om het toch te doen…. Inmiddels is er alweer veel veranderd. Ik hou jullie op de hoogte!

Ik voel me boos. Verdrietig. Moedeloos… Wat iets moois leek, wordt door de wettelijke regeltjes weer eens gedwarsboomd. De afgelopen dagen stromen de tranen steeds weer. Ik wil zo graag weer iets opbouwen. Maar hoe? Door weer een nieuw pad te gaan banen… Of zal ik er maar gewoon het bijltje bij neergooien?

Jammergenoeg zit ik al een tijdje in de bijstand. Een kwestie van pech hebben en vervolgens gebruik moeten maken van het vangnet wat we hier in Nederland hebben. Met frisse tegenzin ben ik het aan gaan vragen. En daar staan voorwaarden tegenover… Ik ben de uitzondering op de regel in onze mooie Hoekse Waard. Ik ben een alleenstaande moeder met een koophuis… Oeps… Wat moeten ze daar nu mee? Nog nooit meegemaakt. Dus wordt de voorwaarde, dat ik mijn huis moet verkopen. En een tijdje later moet ik ook mijn bedrijf opgeven. Bijna 6 jaar keihard werken…. Weg…. Mijn huisje was mijn “jasje”. Mijn droomhuisje. Weg…. Het kostte me onnoemelijk veel moeite die twee dingen op te geven. Maar het moest. Want er stond nog een stukje recht op UWV van de voorgaande 22 jaar, waarin ik keihard voor een baas heb gewerkt. Helaas is dit niet genoeg voor een minimum bestaan en wordt het dus aangevuld vanuit de bijstand. En echt, het is fijn, dat het er is. Alleen zou men niet moeten kunnen eisen, dat je alles opgeeft, waar je jarenlang mega hard voor hebt gewerkt. Ik heb me erbij neergelegd. Hoe moeilijk het ook was. Want het belangrijkste op dat moment was om mijn kleine jongen in mijn uppie groot te gaan brengen.

Door de jaren heen heb ik echt ongelofelijk veel dingen geprobeerd om weer aan het werk te gaan. Me vrijwillig aangemeld voor een project, wat er veelbelovend uitzag. Jammergenoeg gerund door een manager, die zijn eigen winst meer in het vizier had dan het belang van de mensen waarvoor het bedoeld was. Ik heb een traject gevolgd om mijn eigen bedrijf weer op te zetten. Daar moest ik dan maandenlang heen en weer voor naar Rotterdam om met een speciaal aangesteld bedrijf een ondernemingsplan te maken. De contracten lagen klaar om stoelmassages te gaan geven bij o.a. de sociale dienst zelf. Helaas bleek de directeur met wie de afspraken waren gemaakt ook zijn eigen belang te stellen boven het welbevinden van de mensen, die het zo hard nodig hebben in diezelfde bijstand. Directeur werd dus ontslagen.  Helaas ging er ook een streep door mijn eigen bedrijf en werden die plannen zonder pardon van tafel geveegd. Tussendoor uiteraard heel veel gesolliciteerd. Ook dat was geen succes. Want… geen banen in de crisistijd. En dus te oud, hoeveel ervaring ik ook mee bracht.

Wat was ik blij toen ik mijn HBO diploma Kindercoach had gehaald zo’n 4 1/2 jaar geleden. Met de hijgende adem van een werkmanager in mijn nek, die mij probeerde te dwingen om allerlei banen aan te nemen, die ik met geen mogelijkheid kon inpassen als alleenstaand moeder met kind. Op dreiging van korting op mijn uitkering. Maar ik hield dapper stand en mocht stage gaan lopen op een basisschool. Wat was ik blij met die opening. Alleen werd ik na een klein jaar ziek. Heel ziek. Kanker…. Jarenlang van allerlei behandelingen en operaties volgden. En nu 3 1/2 jaar later was ik, ondanks de restverschijnselen, heel blij, dat ik in juli te horen kreeg, dat onze gemeente bezig is met een project om het mensen, die vanuit de bijstand hun eigen bedrijf willen starten wat makkelijker te maken. Hoera, dacht ik. Plan alweer de grond in geboord, denk ik nu…. Wordt vervolgd….

2 gedachten over “Nieuwe paden banen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s