Geplaatst in Evenement, Kind

Sinterklaas tradities

Hij is weer in het land… Die lieve, goede Sint. Onder het traditionele genot van warme chocolademelk en Sinterklaas snacks bekijken we De Intocht. En komen de herinneringen met een glimlach binnendrijven… 

Ik ben blij, dat de Pieten weer met een normale Pietenkleur binnenkomen… (om nog maar even een gevoelig onderwerp aan te tippen) Ik werd niet goed van die Smartie Pieten en die Oempa Loempa kleurtjes. Het zag er echt niet uit. Bij ons aan de haven begon zelfs een kindje hard te huilen bij de aanblik van een Gele Piet. Want die was zooo eng. Ik kon het kindje alleen maar gelijk geven….

In gedachten ga ik terug naar de spannende dagen van mijn eigen jeugd. De Sinterklaasfeesten bij mijn opa en oma met de hele familie. Hoe paste dat allemaal in hun huis, vraag ik me nu af. Geen idee, leuk was het wel! Het harde gebonk op de deur op Sinterklaasavond bij ons thuis. De vreugde van mijn broertje en mij als er een wasmand vol cadeautjes voor de deur stond. En toch ook wel een beetje eng. Maar goed, die pakjes maakten veel goed. Ik herinner me de Barbie kleertjes, die ik kreeg. Ik was er zo blij mee. Later hoorde ik, dat mijn moeder avonden lang al die mini jurkjes enz. had zitten maken achter haar naaimachine. Zo lief…

Ik herinner me de tijd, dat “Het Grote Geheim” mij was onthuld. Mijn broertje, 3 1/2 jaar jonger dan ik, mocht uiteraard niets weten. We gingen naar mijn vaders werk op school, waar de Sint en zijn Pieten zouden komen. En man, wat was ik zenuwachtig. Want ja, ze konden wel zoveel zeggen, maar daar zat toch echt Sinterklaas…. En wat als ik er niet meer in geloofde? Zouden de cadeaus dan ook wegblijven? Ik durfde het er niet op te gokken en zong uit volle borst mee. Zette zelfs nog een tandje mij om alle risico’s uit te sluiten. De cadeautjes waren er gelukkig ook dat jaar weer voor mijn broertje én voor mij.

Toen ik zelf moeder werd, kwam de prachtige tijd van spanning over Sinterklaas mijn huis binnen. Heerlijk, wat heb ik genoten van de stoomboot binnenhalen met mijn eigen mannetje… Steeds weer iets creatiefs verzinnen om het extra leuk te maken. Toen hij een jaar of 4 of 5 was, zag hij opeens bij mijn WhatsApp een fotootje van een Zwarte Piet. “Oh my God”, dacht ik: “Hoe ga ik dit oplossen?” Want als allergrootste fan van Paniek Piet, waar hij altijd dubbel van het lachen van lag, wilde hij die Piet wel even bellen… Gelukkig kon hij nog niet lezen, dus appte ik snel deze Hulp Piet om het gesprek aan te kondigden. En terwijl zij met haar gewone stem opnam, werden zijn ogen steeds groter. En steeg ik vervolgens in zijn achting. Want wow, zijn moeder had Paniek Piet in haar telefoon staan. Terwijl het verhaal van het Sinterklaas journaal zich ontvouwde, heeft hij nog een paar keer gebeld om de Piet te waarschuwen. Prachtig die tijd.

Inmiddels is “Het Grote Geheim” ook bij hem al een tijdje bekend. Maar samen De Intocht kijken blijft toch leuk. Ik baal er zelfs van, dat ik afgelopen week het Sinterklaas journaal heb gemist. Dus horen de tradities van warme chocolademelk en chocolade kruidnoten erbij. Net zoals mijn moeder vroeger deed… Ik hou er zo van, van die tradities 💕💕

4 gedachten over “Sinterklaas tradities

  1. Van die discussie word ik ook moe. Sint en Zwarte Piet horen bij ons. Geen kleuren pieten of ander soort pieten. Daar houden de kinderen in Nederland van. Het is weer tijd voor het feest zoals het was. De spanning van de kids, de geheimzinnigheid van de ouders, en gewoon het plezier van het feest voorop stellen.

    Liked by 1 persoon

  2. Gezelligheid!!
    Ook hier, samen met mijn zoon de intocht gekeken, waarbij hij lachend vroeg of hij zijn schoen vanavond mag zetten… hij is 24! Ik hoop voor jou dat jullie er ook nog heel lang samen van mogen genieten!
    Fijne Sinttijd!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s