Geplaatst in rusland, Werk

Brrrr… Koud hè

winter-3180242_1280

Koud is het. Heel koud… Wij Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als we geen mening over het weer zouden hebben. Is het nou echt zo koud? Ik vind van wel… Maar hé, jaren geleden heb ik min 39 graden doorstaan, dus zou het toch eigenlijk moeten meevallen die gevoelstemperatuur van min 7 vandaag…

Zo’n jaartje of 17 geleden zou ik, samen met een zakenpartner, afreizen naar het verre Murmansk. In het uiterste Noorden van Rusland. De vrijdag ervoor had ik gebeld om te vragen wat de temperatuur was op dat moment. Min 20 werd me verteld. En natuurlijk is dat koud, maar daar is dat (meestal zonder wind) goed te doen met moonboots en de juiste jas… Ik was er al vaker geweest. En het lijkt echt het einde van de wereld. Die keer ervoor kwam ik in de avond aan. Om de volgende dag een pak sneeuw te zien, waarin je tot je knieën wegzakte. Prachtig gezicht vanuit ons hotel op de berg….

Maar goed, die weersvooruitzichten waren prima voor die tijd van het jaar. Dus stapten we vol goede moed die maandag in het vliegtuig. Een reis voor de boeg van zo’n 3.200 kilometer…

Screenshot_20180227-193605

Als ik me goed herinner (het is tenslotte al heel lang geleden en mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest is) moesten we overstappen in Zweden. Vervolgens naar het uiterste Noorden. Het laatste stukje met een heel klein vliegtuigje waar zo’n 7 of 8 mensen in pasten naar onze eindbestemming Murmansk. Als we bijna aankomen, laat de piloot van zich horen: “Ladies and gentlemen, we are approaching Murmansk airport. The temperature outside is minus 39 degrees celcius”

Ik ben volledig in shock. Ik denk, dat ik het vast niet goed gehoord heb. Dus vraag ik het, vol ongeloof, aan degene die naast me zit. Hij lijkt ook ietwat geschokt. Hij herhaalt wat ik al dacht te horen. Min 39… OMG… Hoe gaan we dat overleven? De Russen, die ons komen afhalen van het vliegveld lopen in bontjassen met oesjankas op hun hoofd. Bontmutsen met van die flappen aan de zijkant om je oren goed te kunnen bedekken. Eén van mijn Russische zakenmaatjes schrikt van mijn jas. Hij rijdt direct naar huis om een bontjas van zijn vrouw te halen.

Want deze temperaturen is zelfs voor deze Russen net even te veel… De scholen zijn gesloten. Net als de restaurants trouwens. Ik duik onder de douche om me voor te bereiden op het zakendiner wat we voor die avond gepland hebben staan. En ik blijf onder de hete straal staan totdat mijn huid er rood van ziet. Niet meer warm te krijgen. Totdat ik schrik van het heftige geklop op mijn deur. “We moeten gaan… Kom je nog?” We gaan onderweg naar het restaurant, wat ze geregeld hebben. Volledig verlaten. Officieel is het niet eens open. Met 4 man sterk zitten we aan een tafeltje met rondom ons straalkacheltjes… En dat zelfs die me niet opwarmen blijkt uit het feit, dat ik mijn bestek nauwelijks vast kan houden. Volkomen verkleumd ben ik. De dagen erna bezoeken we loodsen, kades en zien we hoe goederen worden overgeslagen. En het valt me, zoals altijd weer op, hoe inventief de mensen hier zijn. Met deze weersomstandigheden. Met onderdelen, die niet te krijgen zijn, maar waar altijd weer een oplossing voor gevonden wordt.

Op de laatste dag mogen we als eerste West Europeanen aan boord van het nucleaire schip “Sevmorput”. We hopen, dat het daar nog een beetje warm zal zijn. Nucleair klinkt tenslotte zo. Niets is minder waar. Met bevroren pinken kom ik van boord geschuifeld… Grappig genoeg kan ik die tijd wel eens heel erg missen. Ondanks de temperaturen was het toch wel een hele geweldige en warme tijd. Maar ach, we doen het maar met min 7 nu… Ook gezellig koud. Dekentje erbij en een boek. Hopelijk gaan we het overleven 😉

4 gedachten over “Brrrr… Koud hè

  1. De kou overleven we wel. Winterwonderland zonder regen en met zon. Geef mij maar het vriezende weer. Even genieten, maar van het weekend zullen we weer moeten afkikken en de regen zal ons weer gaan aanvallen. Brr. Nee, geef mij maar de kou, al is min 39 natuurlijk teveel. Min 7 is gewoon te doen ;-).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s