Geplaatst in Bijzondere dagen

Beeldbellen

Collage 2018-06-17 16_32_20

Vaderdag… Het blijft een beladen dag hier bij ons thuis. Sem heeft geen vader. Ik ben de allerliefste vader, die er bestond, bijna 7 jaar geleden verloren. En daarmee is Sem zijn opa-pappa kwijtgeraakt. Popa noemt hij hem inmiddels. Briljant bedacht vond ik. Dus die houden we erin. En toch was de week hiernaartoe meer beladen dan de dag zelf. “Belangrijk is niet de weg, die je gaat, maar het spoor wat je achterlaat” staat op zijn steen. En wow! Wat een spoor heeft mijn vader achtergelaten. Zo bijzonder….

Nog steeds herinneren mensen zich mijn vader. Als de sociale man, die hij was. Altijd in voor een praatje. Altijd bereid anderen te helpen. Altijd heel actief bezig. Ik heb wel eens eerder verteld,  dat Sem en mijn vader een hele bijzondere band hadden. Het leek altijd of er een lichtje aan ging als zij elkaar zagen. Zo ongelofelijk gek waren die 2 op elkaar… Eén van de dingen, die mijn vader altijd deed, was bijna iedere avond bellen met zijn kleine (grote) vriend. Sem had altijd prachtige brabbelverhalen. En mijn vader genoot met volle teugen.

Af en toe wilde Sem ook wel eens iets laten zien aan opa. Iets wat hij gemaakt had op “school”. Of een cadeautje van zijn mams.  Of een knie, die hij open had gevallen. En mijn vader uitte zich in oeh’s en aaah’s als Sem de telefoon bij zijn verwondingen hield. Of bij dat nieuwe Thomas de Treintje. En Sem was er dan ook heilig van overtuigd, dat opa en oma alles konden zien door de telefoon. Pas jaren later kon ik het over mijn hart verkrijgen om hem te vertellen, dat opa deed alsof. Grappig genoeg belt hij nu af en toe met oma via de telefoon met beeld. Mijn vader had dat prachtig gevonden. Hij hield van technische snufjes. Jammer, dat het destijds nog niet zo gewoon was als nu.

Vanmorgen werd ik wakker naast een logé. Murmelend van de slaap strompelde Sem naar beneden. Maar, zoals altijd, is hij vrij snel wakker en zit dus – na afspraken over tijden van het ontbijt- achter de Xbox. Keurig volgens afspraak sluit hij zijn spelletjes een uurtje later af. En belt naar boven. Zonder beeld. Of ik even wil appen wat ik wil eten. Ik bestel 3 broodjes, een kopje thee en een eitje. En even later staat het voor mijn neus. Echt superlief. Ook wel weer een voordeel van alleenstaand moeder zijn. Ook op vaderdag word ik verwend… En Sem maakt wat wij “oma-eitjes” noemen: perfect gekookt!

Vervolgens komen er 2 cadeautjes tevoorschijn. Ééntje voor popa, de andere voor mij. Trofeeën met nummer 1 op allebei. Heel stiekem heeft hij het allemaal op school gemaakt. En ik had geen idee, dat hij ook voor mij iets had gemaakt. Dus was ik extra blij verrast… Daarna gingen we op pad naar opa. Hand in hand en in stilte wandelen we door de mooie omgeving naar mijn vaders plekje. Langs mijn oude school, waar ik Sem wijs, dat ik helemaal bovenin het gebouw gymles had. En de ramen eronder waren mijn lokalen Wiskunde en Nederlands. Een hondje blijft zijn aandacht volledig op Sem richten, maar moet mee met zijn baasje. Op de begraafplaats is het heel stil. Mijn moeder heeft gisteren een mooi stukje neergezet bij mijn vader.  Sem heeft besloten, dat zijn trofee bij opa’s foto en lichtje thuis blijft.

Na een tijdje vraagt hij of hij popa even onder 4 ogen mag spreken. Van een afstandje zie ik hem staan. Wiebelend van zijn ene been op zijn andere. En ik vraag me af wat hij allemaal te bespreken heeft met mijn vader. Opeens lijkt hij zo groot. En even maakt mijn hart een sprongetje. Want wat had mijn vader trots op hem geweest. En wat had hij hem graag verteld over de puberteit, de baard in zijn keel en al die verwarrende hormonen. Want die afspraak had ik met mijn vader toen Sem geboren werd…. Helaas mocht het niet zo zijn.

Wat zou ik graag even willen beeldbellen met je, pap. Want hoe stom ik het ook vind, het lijkt wel of ik je op dit soort dagen altijd extra mis. Ik ben zo benieuwd hoe het met je gaat. Lieve pap, voor altijd in ons hart. Untill we meet again…. ❤❤

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s