Geplaatst in Algemeen

Het fluisteren van mijn lijf…

Eergisteren: ik schrik wakker van een zachte plof naast me… Op het vloerkleed naast mijn bed, ligt mijn tablet. Het oplichtende scherm lijkt me een beetje verwijtend aan te kijken. Het is pas 10 over 9 in de avond, lijkt het te willen zeggen….

Ik weet het, maar mijn lijf was even op… Eigenlijk al dagen. Maar natuurlijk denk ik, dat ik, na alles, de wereld weer aan kan. Het eerste wat ik af moet zeggen is het helpen op school bij Circus Rotjeknor…. Zo balen, maar het is niet anders. Ik twijfel of ik toch nog één keertje over mijn grens zal gaan. Want ik begreep, dat zich niet veel ouders hadden aangemeld. Maar ik red het helaas niet. Sowieso geen hele dag. Dus ben ik verstandig en zeg ik af. Met pijn in mijn hart…

En weer volop pijn in mijn lijf. Een lijf, wat fluistert. Een lijf, wat ooit heeft geschreeuwd. Na dat schreeuwen heb ik me voorgenomen om dát nóóit meer te laten gebeuren… En dus wordt het tijd om dingen onder de loep te gaan nemen. Twee keer per week in de avond werken is niet verstandig. Zeker niet twee avonden achter elkaar. Dus dat is weer een lesje geleerd. Gelukkig is dat nog maar één keer aan de orde. Als ik tussendoor uitrust, gaat dat wel goedkomen.

Dan is er het “dingetje” van de COPD, waarbij met puffers alles op te lossen lijkt, volgens de assistente. En ik wil, dat de oorzaak aangepakt wordt. Want je kunt nog zoveel puffers gebruiken, uiteindelijk zal je ook moeten kijken naar waar het vandaan komt. En wat je kunt doen om het onder controle te houden. Ook het opnieuw jezelf uitpuzzelen en neerzetten na een ernstige ziekte als kanker valt niet mee. Ik begin inmiddels aardig mijn draai te vinden, maar ik kan niet alles wat ik wel zou willen.

Gisteren had ik een afspraak met mijn boekhoudster. Als ik mijn bed uitkom, lukt het al nauwelijks om vooruit te komen. Dus vraag ik haar naar mij te komen. Kanjer als ze is, doet ze dat gelukkig. In vroegere tijden had ik me erheen gesleept. Want tenslotte moet de BTW aangifte enz. wel gedaan worden. Nu merk ik, dat het allemaal niet zo erg is om te vragen of iemand iets wil veranderen. Als ze nee had gezegd, had ik me er alsnog heen kunnen slepen. Gelukkig hoefde dat niet

Dus lig ik de hele verdere dag op de bank te slapen. Inmiddels ook lichtelijk geveld door een flinke verkoudheid. Een vervelende bonus van de COPD: ieder virusje of bacterie komt 10x zo hard binnen. Aan het einde van de middag nog even wat plantjes gehaald bij onze Lidl voor Sems moestuintje. Ik kan niet wachten tot de tomaatjes weer heerlijk groot zijn en geoogst kunnen worden. Gisterenavond lig ik met de kippen en zoonlief om half 9 alweer op stok… Ik ga een onrustige, koortsige nacht tegemoet. Steeds wakker, grieperig, alles zeer.

Als ik vanmorgen opsta, lijkt het of ik over het hoogtepunt heen ben. Ik voel me wat beter. En ga naar mijn afspraak met de huisarts. Daar bespreek ik het “dingetje” van de COPD. Gewapend met een verwijsbrief voor weer trainingen bij de fysio, de tip om vooral die sportschoenen weer eens aan te trekken en wat meer te wandelen. En verder een afspraak bij de diëtiste. Want afvallen is zeer zeker ook iets wat moet gaan gebeuren inmiddels. Al zal dat zonder schildklier niet mee gaan vallen. Maar van dit gewicht word ik niet echt gelukkig. Vooral omdat mijn longen zoveel harder moeten werken nu.

Ik heb de fysio inmiddels gesproken. Mijn sportschoenen naar voren geschoven in de gang. En die diëtiste gaan ze me over bellen. Ben ik de wanhoop nabij? Nee, al lijkt het misschien zo na al dat geklaag hierboven. Ik ga actie ondernemen. Verder gezond worden. Ondertussen blijven doen wat ik leuk vind: coachen en teksten schrijven. Want ook dat draagt bij aan een lijf, wat niet hoeft te schreeuwen. Ik wens jullie een fijn weekend. Ik ga heel verstandig mijn woontijdschriften lezen, die er al 2 weken liggen. In het zonnetje. In de tuin. Als dat geen goed idee is….

2 gedachten over “Het fluisteren van mijn lijf…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s